kolmapäev, 11. märts 2015

Ega orhideepidamine pole meelakkumine

Vahelduseks tuleb ikka natuke mustemaid toone ka. Kõigepealt taas kord see külma ja niiske vastik kooslus, mis kuukingadele kohe üldse ei meeldi. Talviti pole aknalaual elavad kuukingad just üleliia õnnelikud ja kui veel tilk vett lehekaenlasse, või veel hullem - rosetti, seisma jääb, on mädanik kerge tekkima. Püüan küll hoolas olla ja kastmisel jälgida, et vesi valedesse kohtadesse ei satuks või kui satubki, siis kiiresti sealt ära kuivatatud saaks, aga alati kõik ei õnnestu nii, kuis plaanitud. Seekordne õnnetu on Helelilla triibik, kes tõenäoliselt kuskil talve keskpaigas natuke vett kraevahele sai. Esialgu tõmbus uusima lehe baasi ümber veidi pruuniks ja veidi kaugemalt kiskus õrnalt kolletama. Sisetunde ajel valisin seekord ootame-vaatame taktika, kuna leht oli tugev ja mädast protsessi otseselt ei paistnud. Nüüd on intsidendist mitu kuud möödas, lehel on näha selgesti külma ja niiske koosmõjus tekkinud kahjustused - kloroos, leht on muutunud laiguliseks, on kohati rakkude surma, lehe baasil ka kuivamist, kuid leht tervikuna on elus ja ei näita pehmenemise märke. Protsess on kulgenud aeglaselt, mistõttu aktiivset mädanikku loodetavasti taime keskosas ei ole. Hetkel ootan edasi, rahulikumalt hingata võib muidugi alles siis, kui uus leht tulema hakkab - sellisel juhul on kindel, et kasvupunkt ei ole viga saanud.




Teine murelaps on Prisma imeloom oma terminaalse õievarrega. Ootan juba teist aastat, et järsku hakkab kuskilt keiki paistma, aga kodanik tegeleb järjepidevalt hoopis õievarte kasvatamisega. Ühesõnaga panustab rohkem ilutsemisele kui ellujäämisele. Minul on sellest muidugi tuline kahju, kuna tema õied on ühed mu lemmikutest. Tema oli minu taimedest teine, kes selle talvega kannatada sai - ilmselt jäi vesi lehekaenlasse ja selle lehe ta kaotas. Uusi lehti ta kasvatada ei saa ja allesjäänuid on nüüd täpselt kaks vanakest, üks neist juba selgelt kolletuma kiskuv. Ma lootsin, et vast nüüd hakkab ta ellujäämisele mõtlema ja kasvatab endale lõpuks mõne keiki. Lootused olid kõrgel, sest midagi ta ilmselgelt punnitama asus, aga praegu tundub jälle, et vist on siiski õievarrega tegu. No pagan võtaks!




18.04.2015 - tundub, et Helelilla triibik pääses siiski õnnelikult. Uus leheke on rosetist nina välja pistnud, järelikult on kasvupunkt terve! :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar