reede, 18. märts 2016

Orhideede kasvatamine seemnest - kokkuvõte koos hoiatusega

Aeg-ajalt kerkib siin ja seal ikka kellelgi küsimus, kuidas täpsemalt orhideed seemnest kasvatada. Mõnikord on lausa seemnedki juba Hiinast ära tellitud ja huviline tahab kiiresti teada, millisesse mulda neid külvama peaks. Ning seejärel saabub ootamatult kainestav teadmine, et päris nii lihtsalt orhideedega need asjad ei käi ja kaugelt tellitud seemnedki ei ole sageli üldse orhideedelt pärit. Sestap otsustasin teha ühe kokkuvõtliku postituse, mis valgustaks natuke orhideede seemnest kasvatamise teoreetilist külge ja annaks kriitiliselt ka ülevaate, miks ei ole neti kaudu orhideeseemnete tellimine just kõige säravam mõte.

Orhideede eripära - miks on seemnetega paljundamine keeruline?
Kui enamike taimede puhul on seemnest kasvatamine suhteliselt lihtne, siis orhideedega see paraku nõnda pole. Põhjus peitub orhideede seemnete omapäras - erinevalt enamikest teiste taimede seemnetest ei sisalda orhideede seemned praktiliselt üldse areneva embrüo jaoks vajalikku toitainete tagavara. Siinkohal tulevad looduses appi seened, mis moodustavad orhideeseemnega spetsiifilise koosluse ehk mükoriisa ja varustavad arenevat taimealget kasvamiseks vajalike toitainetega. Ilma sellise seene abita orhideede seemned looduses hukkuvad. Seega on iga seemne idanemine ja taimeks kasvamine omamoodi ime - kõigepealt peab seeme sattuma keskkonda, milles esineb talle vajalik seen ja seejärel on tarvis, et seeneniidistik koloniseeriks seemne täpselt õigel moel, vastasel korral seeme sureb. Olenevalt orhideeliigist võib kasvav taimehakatis jääda seenest sõltuvaks mitmeteks aastateks. Ilmselt on juba tarbetu mainida, et enamik orhideede seemnetest ei saa iialgi idanemiseks võimalust ja hukkuvad, ellu jääb ja suureks taimeks kasvab tänu sellisele keerulisele algusele kõikide seemnete hulgast vaid päris tühine osa.

Kunstlikul seemnetega paljundamisel toimub protsess veidi teisiti ja tänapäeval ei vajata selleks enam seente abi. 1920' aastatel võeti kasutusele spetsiaalsed söötmed, mis varustavad seemneid vajalike toitainetega ilma seene abita. Oluline on sealjuures, et embrüo arenemiseks on vaja praktiliselt steriilseid tingimusi ja enamasti toimub seemnete külvamine, idandamine ja noortaimedeks kasvatamine seetõttu laborites. Kodustes tingimustes on seemnest taimede kasvatamine küll võimalik, aga steriilsuse tagamine on tunduvalt keerulisem ja ebaõnnestumise risk vastavalt ka suurem. Isegi mõni üksik söötmele sattunud mikroskoopiline seenespoor või bakter võib kiiresti paljunedes hävitada kõik külvatud seemned. Kui ka kõik õnnestub, võtab õitsemisealise taime saamine aega aastaid. Aga sellest tuleb täpsemalt veel juttu allpool. Vahepeal tuleb luubi alla võtta see kõige olulisem - seeme ise.

Orhideede seemned - millised need on ja miks netist tellimine pole enamasti hea mõte?
Orhideede vili ehk kupar sisaldab lugematul hulgal imepisikesi seemneid, mis palja silmaga vaadates meenutavad pigem tolmu. Siin on üks netist leitud pilt kuprast koos seemnetega:

Pilt võetud: waynesword.palomar.edu
Kuigi e-bay jt sarnased müügikohad on täis väidetavalt orhideede seemnete pakkumisi, tuleks selles osas olla väga kriitiline - enamasti pole neil orhideedega mingit seost. Kui kuulutuses on kirjas ka seemnete arv pakis või on pildil palja silmaga nähtavas suuruses jubinad, siis võib olla täiesti kindel, et orhideeseemnetega tegemist ei ole. Tolmpeeneid orhideeseemneid ei müü keegi tükikaupa, selles võib küll kindel olla. Seega kuulutuse peale Hiinast, Taist või muust eksootilisest riigist orhidee seemneid tellides saate tõenäoliselt petta!

Tüüpilise e-bay kuulutuse juurest võetud pilt - täiesti silmnähtavalt ei ole tegemist orhideeseemnetega!



Kupra valmimisel see lõheneb ja puistab seemned välja. Kunstlikul paljundamisel korjatakse kuprad enne lõhenemist, kuna kuprast juba väljunud seemned saastuvad keskkonnas leiduvate mikroorganismidega. Kui korjatud kupar on piisavalt küpsete seemnetega, võib selle saata mõnda orhideekasvandusse, kus kupar avatakse, külvatakse seemned söötmele ja kasvatatakse noortaimedeks. Kui on suur soov selle kõigega ise tegeleda, siis on põhimõtteliselt valida kahe vaiandi vahel. Esiteks nö looduslik võimalus - puistata seemned emataime juurte vahele substraati lootuses, et seal esineb vajalik seeneliik ja et mõnigi tuhandetest seemnetest hakkab idanema. Kui aga tahta veidi kindlamaid tulemusi, siis saab tekitada koju minilabori ja külvata seemned steriilselt söötmele. 
Kõik kasutatavad vahendid ja anumad tuleb steriliseerida ja samuti seemned, et vältida mittesoovitud mikroorganismide kasvu ja orhideede embrüode hukkumist söötmel. Enamikku vajaminevast varustusest, sh söötmeid, steriilseid purke, seemnete steriliseerimiseks vajalikke lahuseid jms saab tellida vastavatest firmadest või osta apteekidest. Samas on võimalik ka toitelahus ise valmistada, selleks leiab netist erinevaid retsepte. Kui olla piisavalt hoolikas, võib positiivse tulemuse saada üllatavalt primitiivsete vahenditega.

Lingin siia kaks lehte, kus on piltidega juhendid orhideeseemnete koduseks külvamiseks, ära on toodud ka retseptid toitelahuse valmistamiseks ja muud kasulikud või vajalikud nipid.

Esiteks Dokmai Dogma - orhideeseemnete koduse külvamise 'kitchen style' ja teiseks ühe entusiasti põhjalik postitus OrchidTalk foorumist.

Lisaks veel paar huvitavat linki teoreetilise baasi täiendamiseks.



Ja polegi muud kui soovida tugevatele huvilistele edukat katsetamist!

Pilt võetud: http://www.rv-orchidworks.com/orchidtalk/attachments/breeding-hybridization/39794d1305072266-home-orchid-flasking-experiment-protocorn-party-img_9785.jpg

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar