pühapäev, 12. juuli 2015

Taimkatsed Bulbophyllumiga

Istutasin täna ümber Bulbophyllum flabellum-venerise ja selle käigus sai temast järgmise taimkatse subjekt. Siiani istus ta mul väikeses plastpotis vannitoa aknal, substraadiks savigraanulid ja männikoor, pealmiseks kihiks sammal niiskust hoidmas. Tegelikult oli alguses plaanis ta koos poti ja korviga magamistoa aknale riputada, aga selles väikeses potis kuivas taim liiga kiiresti läbi, samuti kippus ta potist iga järsema liigutuse peale välja tulema ja kumbki tegur ei soodustanud tema korvis pidamist. Kuna tal väga juuri polnud ja selle liigi eripäraks on puituvad risoomid (= jäigalt ühendatud pseudobulbid), siis nägin juba esimesel korral tema istutamisega kurja vaeva. Pseudobulbid on veidi erinevatel tasapindadel ja ilma fikseeriva juurestikuta oli teda üsna keeruline normaalselt potti saada - ühte bulbi sättides hüppas jälle kogu taim potist välja. Lõpuks panin ta enam-vähem asendis potti ja täitsin bulbide vahed lihtsalt samblaga lootuses, et ühel hetkel ilmuvad uued juured ja kinnitavad taime paremini paigale.

Sellisena ta mul aknal istus ja asus vahepeal kahte uut bulbi meisterdama.


Paar päeva tagasi ostsin esmakordselt Substrali orhideesubstraati, kuna plaanisin flamingolille ümber istutada ja arvasin, et veidi peenekoelisem ja vettsiduvam keskkond võiks sellele sobida. Substrali substraat osutus üsna huvitavaks, põhimõtteliselt oli kogu sisu suhteliselt pehme ja imas vett nagu käsn. Flamingolille jaoks tervet pakki ei kulunud ja juurdlesin, mida ülejäänud osaga teha.


Kuukingadele ja dendroobiumitele ma seda ei kasutaks, küll aga hakkasin Bulbophyllum flabellum-venerisele mõtlema - talle peaks selline niiskust hoidev pinnas meeldima. Nagunii oleks ta tulnud varsti samblast välja võtta, kuna kareda kraanivee tõttu vanub see kiiresti ja hakkab ebameeldivalt lagunema. Substraat oli seega olemas, tuli vaid sobiv pott leida. Olematu juurestiku ja roomava kasvuviisi tõttu tahtsin ta pigem madalamasse ja laiemasse potti panna, aga ei suutnud kuskilt sobivat leida. Siis postitas üks FB nõuandenurgakese kasutaja vihje, et Bauhofis müüakse väidetavalt vesirooside istutamiseks augulisi korve-potte, millesse saab ka orhideesid asustada. Täna tõin ühe sellise plastikust korvi ära, müüdi teda küll kui lillesibulate potti, aga suurus sobis minu plaanide jaoks väga hästi.


Kõigepealt õngitsesin taime vanast potist välja. Juuri oli ikka vähevõitu, aga uued bulbihakatised olid juba uusi juuri kenasti kasvatama asunud.


Korvi põhja läksid savigraanulid, sinna peale veidi tahedamat männikoort ja siis Substrali segu, mille sisse sai taim torgatud. Seekord katsetasin taime potishoidmiseks ristfikseerimist kahe puupulgaga - see plastikkorv on sellise meetodi jaoks lausa loodud! Risti korvist läbi pistetud pulgad hoidsid bulbid kenasti paigal ja sain neid vastavalt vajadusele ükshaaval paremasse asendisse sättida. Mõnus!


Seejärel veel bulbide vahele veidi Substrali segu ja põhimõtteliselt ongi istutatud. Ei mingit ohtu, et juurepuudulik taim potist kuskile välja kukub või ümber vajub. Puupulgad võib otsast lühemaks võtta, kui soovi. Kolisin kodaniku koos plastikkorviga ilukorvi ja riputasin magamistoa aknale teise Bulbophyllumi kõrvale, nagu algselt plaanis. I love it when a plan comes together! :)


NB! Jätsin Substrali substraadi läbi kuumutamata ja selle tulemusena avastasin natuke aega hiljem seenesääskede parve mõlemast potist, kuhu Substrali kasutasin. Seejärel loobusin Substrali variandist üldse ja vahetasin selle Kekkilä kooresegu vastu. Uue substraadi osas ei tahtnud enam riskida ja panin kasutatava pinnase enne istutamist keeva veega ligunema. Samuti selgus, et Substral on minu jaoks liialt niiskust siduv ning ei tahtnud  mõistliku aja jooksul kuidagi kuivada isegi külgedelt avatud korvis.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar