laupäev, 4. aprill 2015

Klaasvaasi-projekt

Keskküttega korteris on orhideepidaja põhiliseks mureks muidugi õhuniiskus, õigemini selle puudulikkus. Vahepeal langes antud näitaja minu elutoas juba 35% ja seda on ikka väga vähe. Eriti kannatavad madala õhuniiskuse käes miniatuurid, nende pisikesed potid kuivavad siis imekiiresti läbi ja päris iga päev ma neid kahjuks kasta ei jõua. Lühidalt öelduna olen juba mõnda aega mõelnud, kuidas nende olukorda natukenegi parandada.
Ideaalilähedane lahendus oleks muidugi spetsiaalne taimekapp, aga tillukeses korteris selle jaoks ruumi leida on natuke keeruline. Põhimõtteliselt ühe pisikese terraariumi suudaksin kummutile ära mahutada, aga sobiva variandi leidmine võtab tõenäoliselt omajagu aega ja ma pole veel päris selgusele jõudnud, milline see täpselt olema peaks.
Ajutise lahendusena otsustasin katsetada täiesti tavalist ümmargust klaasvaasi, mis on põhimõtteliselt lausa klassika. Alumiseks kihiks laotasin kergkruusa, peale elus turbasammal ja sellele omakorda neli katsealust oma potikestega. Õnnelikeks väljavalituteks said praegused kõige pisemad - Phalaenopsis Partris, K S Evergreen ja kaks tillukest nimetut kuukinga. Vaatame, kuidas neile meeldib. Iseenesest äärmuslikult lihtne ja odav lahendus, kerge ka vajadusel kasvõi puhastamiseks lahti võtta.
Mõned päevad mõõtmisi näitavad, et kui muidu on toas akna juures õhuniiskus keskmiselt 45%, siis klaasvaasis on see umbes 80%. Temperatuur toas ca 24C, vaasis umbes sama või pool kraadi kõrgem. Pealt on täiesti avatud, kergkruusa vahele põhja jätsin natuke vett niiskuse tekitamiseks. Taimedeni vesi ei ulatu.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar