teisipäev, 7. jaanuar 2014

Head ja halvad uudised

Koos eelnevas postituses mainitud kuukingaga sai koju toodud veel üks orhidee. Just nii lakooniliselt potis olev silt teataski - orhidee ja rohkem mitte midagi. Ilmselt vist ei tea tootja isegi, kellega nüüd täpselt tegu, sest eks see üks nimetu ja tuvastamata esivanematega kaubanduslik krants on. Siiski välimuse järgi julgeksin pakkuda, et tegu võib olla Brassia hübriidiga. Hea uudis ongi see, et selline vahva välimusega taim mind poes ootas. Halb uudis on jällegi see, et lehtedel olevate muutuste järgi on põhjust taimel viirushaigust kahjustada. Seda avastasin ma kahjuks alles kodus.
Poes oli ta tihedalt kuukingade vahele pakitud ja nii palju, kui näha, tundusid lehed kenad ja rohelised, bulbid samuti üsna prinkis ja kenad. Kodus avastasin, et lehtede allkülgedel on rohkesti tumedaid täppe. See ehk ei panekski kohe nii hirmsasti muretsema, sest lillepood, kust taim pärineb, on tõeliselt troopilist vihmametsa meenutava kliimaga - väljaspoolt läbi akende poodi sisse ei näe, kuna kõrgest niiskusest tingituna on aknad täies ulatuses udused ja kondentsveega kaetud. Ehk pigem kahtlustaksin niiskusest tekkinud seenkahjustust. Hoopis halvem on see, et kahel lehel on poole lehelaba ulatuses kahtlane heledama ja tumedama rohelisega muster, mis viiruse osas kohe häirekella võiks anda. Ja päris halb on see, et viirusega taime ravida ei saa, lisaks võib ta ka teisi taimi nakatada.
Esialgu siiski otsustasin oodata ja vaadata, kuna taim ise on väga lopsakas ja lihavate lehtedega. Lehti on kokku 11, pseudobulbe neli. Kuna substraat tundus olevat kõdunenud, võtsin koheselt ka istutustöö ette, hoolimata võimalikust riskist selle tõttu kõik õied kaotada. Juurte olukord oli taime väljanägemist arvestades üllatavalt kehv - ainult ühel pool oli terveid tugevaid juuri näha, enamik juurepallist moodustus surnud ja mädanevatest juurtest. Esimest korda kohtusin ka kurikuulsa samblapalliga juurte vahel, selle väljaõngitsemine võttis päris tükk tegemist. Juured olidki kõige kehvemad muidugi just samblapalli osas. Eemaldasin vana substraati nii palju kui sain. Poti suuruse jätsin samaks, uueks substraadiks DCM, nagu ka veenuskingadel.
Kolis praegu vannitoa aknale, kus ei ole teisi orhideesid. Sinna ta tõenäoliselt ka jääb.


Ämblik!

Kahjustunud leht
Kahjustunud leht lähemalt

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar