pühapäev, 17. märts 2019

Vanade bulbide kasutusvõimalustest

Viimasel istutamisel jäi üle veidi vanu katleiade pseudobulbe. mis taime küljest eraldasin või eraldusid. Sümpodiaalsete orhideede puhul saab vanu pseudobulbe kasutada uute taimede saamiseks. Kui pseudobulb on piisavalt kobe ja toitainete varud piisavad, siis võib kenasti õnneks minna.
Mul tungivat vajadust uute taimede saamiseks ei ole, aga uudishimu on küll ja eraldatud bulbid läksidki katsetamisele.
Asustasin jupid eriti väikesesse minikasvuhoonesse, mille leidsin ühest aianduspoest. See aitab hoida püsivamalt kõrgemat õhuniiskust. Oluline on hoida bulbe piisavalt rehüdreerituna ja kõrge õhuniiskus on siinkohal igati abiks.


Pseudobulbid ise on sellised. Kahe bulbi ja lehtedega jupiga ei tohiks tulla probleeme, ülejäänud on siiski üsna kehvakesed.


Ideaalne oleks siinkohal omada värsket turbasammalt. Sellisel juhul paneksin alla veenõu, sinna otsapidi turbasambla ja bulbid omakorda torkaksin samblasse. Ka kuivatatud sammal oleks sobiv.
Kuna mul on aga hetkel samblakriis, siis lahendasin olukorra poorse kivimiga. Kõige alla veekandik, sinna sisse võrguline tops. Topsi panin õhukese kihi kive ja bulbid said seejärel kividele toetatud nii, et on otsapidi natuke-natuke vees. Kivi sai männikoore asemel seetõttu valitud, et kooretükid kipuvad kergesti hallitama minema liigniiskuses.


Tegelikult olen ma mõned aastad tagasi katleia vanast bulbist uue taime välja meelitamist katsetanud. Üllatusega avastasin, et see on jäänud blogis kajastamata. Tookord sai kasutatud eriti low-tech lahendust - viinapitsi. Tegelikult oli kogu katsetus ajendatud ameeriklaste orhideegrupi postitusest, kus promoti orhideede vaasilillena kasvatamist. Sellise meetodi headuses ei ole ma tänini veendunud, aga selgus, et katleiade juurutamiseks kõlbab see küll. Dendroobiumi bulb mädanes see-eest lihtsalt helgelt ära.
Katse ise väga lihtne - üksik katleiabulb sai pistetud pikka peenikesse napsuklaasi, veidike vett alla ja edasi lihtsalt ootammine. Muidugi tuli veetaset pidevalt hiuda, vett vahetada ja aeg-ajalt tekkivat hallitust bulbi pealt lapiga maha pühitud. Aga kannatlikkust peab sellega kõvasti olema!
Bulb sai viinapitsi septembris. Esimesed märgid mingit laadi arengust tekkisid järgmise aasta jaanuaris. Nimelt ilmus bulbijupile pisike roheline mügarik.


Veebruariks oli mügarikust saanud pisike võrsehakatis ja hakkas tekkima ka esimene juurealge.



Piisava hulga juurte ilmudes võib taime ettevaatlikult potti istutada, kuid vesikultuurist substraati ümber tõstes on üsna reaalne, et olemasolevad juured uues keskkonnas hävivad.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar