neljapäev, 28. juuli 2016

Tolumniad

Külaskäik kaashaige juurde lõppes sellega, et tassisin järjekordselt koju kaks veidi putitamist vajavat taime. Seekord on tegu tolumniatega. Nende osas puudub mul igasugune kogemus, seega edasine hooldus on puhas improvisatsioon. Esmaseks eesmärgiks on taimedele uued juured alla saada. Tolumniate õied meenutavad natuke ontsiidiumite omi ja ausalt öeldes need just minu lemmikud ei ole, aga taimed ise on täitsa nunnud ja seetõttu said loa minuga koos koju tulla.
Tutvustan lähemalt ka. Kõigepealt looduslik liik, Tolumnia variegata, mitmest võrsest laialivalguva puhmana. Noorematel võrsetel on tegelikult mõned kenad juured olemas, vanadega on kehvemad lood. Istutasin ümber ja eemaldasin paar vana ja pruuniks muutunud võrsejäänust. Surnud juured jätsin enamikus siiski alles, et oleks, mille abil taime potti ankurdada. Substraadiks männikoor ja laavakivi, kuna selline segu oli mingist varasemast istutusest järele jäänud. Panin korralikud võrsed tagasi samasse potti. Kuna tegu on sellise laiali roomava taimega, siis mõtisklen veidi plokil kasvatamise osas. Võimalik, et tulevikus katsetan poti asemel hoopis sellisel moel teda pidada. Pildil enne istutamist.



Teiseks kodanikuks on hübriid - Tolumnia Jairak Rainbow "Charming". Tema on vähe kompaktsem ja sai istutatud 5,5cm potti. Substraadiks samuti männikoor laavakiviga. Kaasa tõin ta külast päris paljalt, juuri küll oli, aga mitte elusaid - kõik krõbisevad ja paberjad. Vanad juured jätsin alles, et teda paremini potti kinnitada. Eemaldasin ka paar koledat kolletuvat lehte, mis tulid kergesti küljest.



Nüüd siis üritan pihta saada, mida nad elus püsimiseks ja kasvamiseks tahavad. Tõstsin mõlemad kappi, kus õhuniiskus veidi kõrgem. Ehk hakkab neile seal meeldima. Pöidlad pihku!



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar