teisipäev, 9. veebruar 2016

Halb, halb üllatus

Täna hommikul avastasin, et Phalaenopsis violacea x finley uusima lehe baasile on tekkinud kahtlased muutused - koed on muutunud klaasjaks, juba hakkas tekkima ka pruunikas värvus ja nuusutades oli tunda ebanormaalset lõhna. Selge, see kuukingade kõige hullem nuhtlus - mädanik...
Ilmselt suutsin talle kuidagi vett kraevahele ajada ja hiljuti tõstsin ta ka aknale lähemale, kus veidi jahedam. Igal juhul langesid kokku ebasoodsad tingimused ja haigus sai arenema hakata. Ma olen praegu nii õnnetu, et lausa nutma ajab.
Kuna kaotada pole enam nagunii midagi, siis võtsin skalpelli kätte ja lõikasin selle uusima lehekese ära. Lisaks eemaldasin nii palju kahjustunud kudet kui sain. Süda tilkus samal ajal verd. Aga ega valikut ei olnud - kui niisama jätta, hukkub terve taim, kui lõikan, siis ehk õnnestub midagi veel päästa. Lõikekoht kaneeliga sisse ja nüüd lihtsalt ootele.
Edasine sõltub põhiliselt kahest asjast. Esiteks kas kõik tabandunud koed said eemaldatud ja teiseks kui usin on antud taim keikide kasvatamises? Kardetavasti sai kasvupunkt liiga palju viga, et ta samast uusi lehti kasvatada saaks. Kui mädanikule õnnestub piir panna, siis on veel lootust, et tütartaim võiks loo päästa. Eks see selgub lähema nädala jooksul, kas õnnestus haigus praegu kontrolli alla saada.

Pildil on näha pruunikaks tõmbunud osa roseti juures. Nii halvasti seekord! :(


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar