neljapäev, 12. mai 2016

Kuukingamure

Mul on viimasel ajal mure mõnede kuukingadega, õigemini nende lehtedega. Taimed ise kasvavad ja õitsevad normaalselt, aga lehed kipuvad kollakat mustrit omandama, samas küljest ei kuku ega närbu. Olen uurinud ja puurinud, aga täpsema põhjuseni pole veel jõudnud. Võimalik ka, et põhjuseid on hoopis mitu, kuna kolletumine on taimeti veidi erinev. Lehed ise on siledad ja tugevad, samuti ei näe see viiruse moodi välja.

Siiani on kirjandusele toetudes põhilised kahtlusalused järgnevad:
  • Liiga palju valgust
  • Lämmastiku puudus
  • Magneesiumi puudus
  • Mõne muu elemendi puudus
Ainete puuduse osas jõuan ummikusse, kuna kasutan regulaarselt väetist ja puudushaigusi justkui ei peaks esinema. Magneesiumit on linna kraanivees enam kui piisavalt, mistõttu selle vähesuse võiks üsna veendunult välistada, 

Liiga intensiivset valgust ei saa välistada, seega võib see olla mõjuv faktor. Osa taimedest on olnud varasemalt lõunapoolsel aknal koos kerge varjutusega, nüüd kolisin nad põhjapoolsele aknale. Teine osa on küll olnud põhjapoolsel aknal, aga siiani koos lisavalgusega, mida ma oma laiskusest ei viitsinud kevadel maha võtta. Kuna taimi ootab varsti nagunii uus kasvukoht, siis otsustasin valgusega hetkel mitte tegelema hakata. Selle teooria kasuks räägib ka asjaolu, et mõned kuukingad, mis mul ruumipuudusel pimedamate kasvukohtadega on pidanud leppima, on senini kenade ühtlaselt roheliste lehtedega. 

Kuukingaguru Christensoni raamatust leidsin, et sektsioon Polychilose liikidel võib selline kollakas mustrilisus olla üsna sage ja täpne põhjus on teadmata. Kahtlustatakse mõne aine puudujääki, aga täpsemalt ei ole teada. Samuti ei välistata ka päriselt, et see võib olla nende puhul normaalne variatsioon. Iseenesest huvitav info, kuna minu probleemsed kuukingad on enamikus just Polychilose sektsiooni liigid või nende hübriidid. 

Paar pilti tegin ka. Esimesel on hübriid, millel on kollasus ühtlaselt lehe keskosas. Järgnevatel piltidel on Polychilose sektsiooni liigid, kel on selgelt nähtav mustrilisus. 





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar