reede, 27. november 2015

Currlini tellimus, 2015 sügis

Seoses Helsingis toimunud orhideenäitusega oli võimalik Currlinist jälle tellida ja seekord lootsin piirduda ainult ühe taimega. Mõningase kaalutlemise järel sai tellimislisti üks kena, kuid pika nimega katleiahübriid -  Cattleya Memorial Chuang Wen-Hsien. Tegemist on kahe loodusliku liigi ristandiga, selle konkreetse taime vanemateks on Cattleya violacea 'Icabaru' ja Cattleya nobilior var. semi-alba.
Taim ise on väga kena ja juurte osas ei ole ka midagi kurta. Veidi pidin siiski kärpima. Istutasin tagasi samasse potti, substraadiks sai puhas Currlini suuretükiline männikoor.



Edasi läks muidugi nii nagu tavaliselt. Ootamatult selgus, et näituseaegsest müügist üle jäänud taimi on võimalik soodsama hinnaga endale krabada ja ma muidugi lihtsalt pidin kaks kuukinga ahnitsema. Nendest siis alljärgnevalt.

Phalaenopsis violacea x finleyi tundus esiteks väga huvitav hübriid ja teiseks natuke kahjustatud lehtede tõttu õnnetult soodsa hinnaga, mistõttu ei saanud kohe kuidagi võtmata jätta. Phal. finleyi peaks olema teise nimega Phal. minus ja selle nime alt leiab netist temast rohkem infot.
Istutasin tagasi samasse potti, vist ca 7cm diameetriga ja substraadiks sõelutud DCM pisukese laavakivilisandiga, Juurte osas pidin natuke rohkem maha võtma, kuna mitu juurt olid taime lähedalt hävinenud, kuigi otsad alles kenad rohelised. Aga hullu pole midagi, alles jäi neid ka päris parajalt.


Pärast juurte kärpimist




Kolmanda taime võtsin põhiliselt tema huvitava päritolu tõttu. Tegemist on kena hübriidiga - Phalaenopsis Zheng Min Muscadine x Tying Shin Fly Eagle. Tausta moodustavad põhiliselt sellised liigid nagu Phal. violacea, Phal. lueddemanniana ja Phal. venosa. Selle ristandi sugupuus on ka päris huvitavaid hübriide, kes on mulle varemgi silma hakanud - Princess Kaiulani, Penang Girl ja Dragon Tree Eagle.
Juured olid kenad, taim ise ka, ainult uusim kasvav leht ja tüveosa on ebaharilikult heledad, mida on ka piltidel näha. Samas võib see olla täiesti normaalne, ka mu Phalaenopsis bellinal on tüveosa lehtedest heledam. Istutasin tagasi samasse potti, millega tuli. Substraadiks jällegi sõelutud DCM pisukese laavakiviga.




Huvi pärast sobrasin natuke RHS registris ja panin kodaniku esivanemad kenasti kirja. Korduvad nimetused said igaüks eraldi värvi, et oleks kergem jälgida. Õnneks ei ole selle hübriidi sugupuu eriti pikk. Phal. luedde-violacea on registreeritud aastal 1895, aga ülejäänud esivanemate lugu (v.a. looduslikud liigid) algab kuskil 1960' aastatel. Täpsemalt aastal 1961, kui registreeriti Princess Kaiulani, aastal 1967 järgnes Coral Isles. 1974 kanti registrisse George Vasquez, mida on hilisemalt kasutatud punakat tooni õitega ristandite aretuses. 1984 registreeriti Gelblieber ja Penang Girl, täpselt kümme aasta hiljem Black Eagle ja 1995 Yungho Gelb Canary. Dragon Tree Eagle kanti registrisse 2004 ja Ld's Bear Queen 2008. Viimased hübriidid on päris värsked - Tying Shin Fly Eagle registreeriti 2011 ja Zheng Min Muscadine 2013.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar