esmaspäev, 22. juuni 2015

Kahjuritõrje

Mõned päevad tagasi võtsin lõpuks minikasvuhoone põhjaliku puhastamise käsile. Nimelt oli seal mingid lestalised vohama hakanud. Kuigi seal on õhuniiskus pidevalt kõrge ja seega ehk kedriklesta, seda iga orhideepidaja hirmu, vast ei olnud, siis hirm puges ikkagi naha vahele. Kindlasti tegutsesid seal pisikesed mustad lestalised (oribatid mite) ja mulle tundub, et seal oli veel pisemaid ja heledamaid tegelasi ka. Kahtlustan, et kogu selle rõõmsa fauna tõi kaasa Tundmatu nr4, kelle lehtedel olid sobivat sorti kahjustused. Samas ülevaatusel kedagi toona ringi sibamas ei näinud ja lootsin, et kahjustused on varasemad ja mitte enam aktuaalsed.

Igal juhul tegin minikasvuhoone tühjaks, õnneks oli seal hetkel ainult kaks taime kosumas. Rääbik sai juba enne lestaprobleemi riiulile kolitud ja temaga tundub kõik korras olevat. Tundmatu nr4 läks möödunud nädalal parematele jahimaadele. Järele olid jäänud päikesepõletusest toibuv ja räsitud olemisega Arlekiin2 ja suhteliselt värskelt eemaldatud Prisma imelooma keiki, kes aknalaulal hakkas pärast emataimest eraldamist ja potti istutamist natuke lehti longu laskma. Tassisin kodanikud põhjalikuks puhastuseks vannituppa ja haarasin aknalaualt lisaks Ebamäärase keiki, kuna ka tema sai alles hiljuti kasvuhoonest aknale kolitud ja ma kartsin, et temagi ei pruugi päris puhas poiss olla.

Päris mürgiga läheneda ei tahtnud, otsustasin esialgu põhjaliku desoga katsetada. Tõstsin kõik kodanikud pottidest välja ja pesin jooksva vee all põhjalikult puhtaks, unustamata lehekaenlaid ja juuri. Seejärel desosin lehed alkoholilahusega. Substraadi ja savipelletid kallasin keeva veega üle ja jätsin likku, potid ja kasvuhoone pesin samuti üsna kuuma veega puhtaks. Kuni taimed kuivasid, desosin nii potid kui kasvuhoone 70% alkoholilahusega, jätsin natukeseks kuivama ja loputasin siis puhta veega üle. Taimed said hoolikalt kuivatatud, käisin pabersalvrätikuga kõik veel niiskeks jäänud kohad üle ja istutasin seejärel kodanikud pottidesse tagasi. Substraadi loputasin jahedama veega üle, et seda jahutada ja sodi minema uhtuda. Ebamäärane läks tagasi aknalauale, teised kaks uuesti kasvuhoonesse. Nüüd olen mitu päeva käinud kullipilguga kõiki jõllitamas ja siiani pole liikumist tuvastanud. Vast läks seekord õnneks!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar