laupäev, 14. september 2013

Ufonaut otsustab surra.

Kõik kuukingad said pärast soetamist õhulisse puukooresegusse ümber istutatud. Esimene, see roosa-valge, omas tervelt kahte juurt. Ufonaudil oli kokku kolm potentsiaalselt toimivat juurt. Minid õngitsesin välja puhtast samblast, juured olid enamvähem ja ühe mini potist eemaldasin teo (transportisin õue, kohalikele semudele seltsiks).  Umbes nädalake hiljem hakkas Ufounaut mulle muret tegema. Kahest olemasolevast lehest vanem hakkas krimpsu kiskuma ja ka teine kippus lötsi vajuma. Foorumist saadud info põhjal langes kahtlus juurtega seotud probleemile. 21.04 kaevasin siis kodaniku potist välja, juured muidugi suhteliselt kehvas seisus. Kas oli poes pikaldane uppumine mõju avaldanud või suutsin ise üle kasta, seda enam tagantjärele kindlaks ei tee ja pole olulinegi. Igal juhul oli Ufonaudil halb ja mina õnnetu.


Foorumist saadud nõuannete põhjal alustasin reanimeerimist. Esmaabina substraadile turbasammalt ja niisutamist, et uusi juurekesi välja meelitada. Paari nädala pärast märkasin esimesi edusamme. Alumine leht kortsus küll edasi, aga pealmine oli uuesti tugevamaks läinud, lisaks oli ühest vanast juurest uudishimulik erkroheline nöpsnina välja tunginud. Esimene aktiivne juur! Küll ma enne murdsin foorumit lugedes pead, mida nad nende aktiivsete juurde all silmas pidasid. Vaat sedasama rohelist nupukest, mis vapralt edasi kasvab. Rosetist aga pistis nina välja uus värske leheke! Tekkis lootus - ehk siiski polegi päris surija?

16.05 võisin nentida, et kodanik on kaotanud igasuguse mõõdutunde. Korraga oli kasvamas 7 uut juurekest, õievarreharu ja uus leht. Ilmselgelt oli olukord võtnud pöörde paremuse suunas ja arvasin Ufonaudi ametlikult surijate ridadest välja. Alumine leht püsis küll rohelisena, ent taastumise märke ei näidanud.

Suures rõõmutuhinas soetasin Maximast eriti võimsa broileri. Istus seal allahinnatud ja närude kuukingade vahel ära õitsenuna, endal juured nagu jämedad rohelised aiakastmisvoolikud ja lehed tervisest pakatavad. Hind, kusjuures, oli odavam kui kõrvalolevatel poolsurnutel, ent veel mõne õiejäänusega räbalatel.

Kuna Maxima hiiglane ja Ufonaut on mõlemad ostetud õietuna, siis nende tõelist palet näen alles kunagi tulevikus (loodetavasti).


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar