pühapäev, 15. september 2013

Prisma imelooma ümberistutamine

Kuna imeloomal pole kuskilt lehti kasvatada, siis investeeris oma vaba aja ja energia juurtesse. Augusti lõpuks oli pott pingest suisa loperguseks muutunud ja alt õhutusaukudest roomasid rohelised voolikud vabasse ilma. Nüüd avastasin, et kahe jämedama juure kohal on velamen lagunema hakanud, just neis kohtades, kus pinge poti seinale suurem oli. Esialgu mõned päevad kõhklesin, kas ümber istutada - alles neli kuud tagasi ta ju sai üsna ruumikasse potti paigutatud. Küsisin ka foorumist nõu ning samal ajal jõudsin ka ise loogilisele otsusele, et ju on siis taimel ikkagi uut elamist tarvis. Ega siis midagi, tuli minna suuremat potti soetama.


Taime kättesaamiseks tuli vana pott ettevaatlikult katki lõigata, et juured terveks jääksid. Eile kastetud substraat oli tänaseks peaaegu kuiv või teistpidi öelduna imeõrnalt niiske. Samuti olid ülejäänud juured täiesti kobedad. Lagunema olid hakanud kahe jämedama juure otsad. Esmane ülevaatus tehtud, käärid ja kaneel abiks ning taim valmis uude korterisse kolima. Eemaldama pidingi ainult kaks otsakest. Igaks juhuks nokkisin ka keskelt veidi substraati välja. Kui liigse niiskusega tegemist, võiks eeldada, et just poti keskosas juured seetõttu kannatada saavad. Kontrollreidi käigus selgus, et sealsed juured olid valguse puudumise tõttu küll kollakad, nagu arvata võiski, ent velamen oli kõigil kenasti prink ja vormis. Hästi! Pakkisin kodaniku kenasti kokku ja saatsin aknale taastuma.


Ise pean probleemi põhjuseks siiski tugevat pinget noortele juureotstele, lisaks on viimasel ajal olnud ilm tugevalt päikeseline ja kuum ning kogemuste puudumisel ei osanud õigel ajal piisavalt varjutada. Aga nüüdseks jällegi kogemuse võrra rikkam. Tuleviku tarbeks hea meeles pidada, et teinekord tuleks sellises olukorras varem reageerida ja taimele suurem pott otsida. Samuti luban varjutamisega olla senisest oluliselt hoolsam. :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar