kolmapäev, 25. september 2013

Kurgikatse vol.2

Järgmine katse kurgiga on tehtud. Suurte kuukingade potist oli saak totaalne null. Minidelt ja mididelt korjasin kurgilt natuke hooghändlasi ja veel mõned lestalised. Ripslasi õnneks ei kohanud.
Lestade leidmine tegi murelikuks, kuna esimese hirmuga sai kohe kedriklestadele mõeldud. Otsisin nii foorumist kui netiavarustest nende kohta infot ja mida rohkem lugesin, seda enam hakkasin kahtlema, kas on ikka minu taimedel kedriklestade invasioon.
Nimelt leidsin lestad taimedelt, mis on minu juures alates varakevadest, samas kui palju hiljem tulnud taimedel neid ei ole. See tähendab, "leidsin taimedelt" võibolla polegi kõige kohasem sõnastus, pigem peaks ütlema, et leidsin potist. Arvestades kedriklesta üsna invasiivset elustiili, tekib küsimus, miks ei ole lesti kordades rohkem? Kus on kahjustused lehtedel ja võrgud? Ühegi taime lehtedel ei ole ma mitte kunagi ühtegi lesta patseerimas näinud, kuigi olen uurinud nii luubiga kui ilma. Ei ole neid ka kastmisejärgselt potiservale kükitama tekkinud. Suvi oli ju soe ja kena, kedriklestale paljunemiseks sobiv. Ja nendesamade kuukingade kõrval peesitab flamingolill - ilma igasuguste märkideta kahjuritele.
Kuna kahtlus ei andnud asu, lükkasin mõned tegelased mikroskoobi alla lähemaks uurimiseks. Kõrvutasin "oma" lesti ja netist leitud infot kedriklestade kohta ja ei klapi kohe kuidagi - minu lestadel on hoopis teistsugune kere, teistmoodi jalad, värvus ja kogu käitumine. Kahepäevane kaevamine netist saadava info hulgas näib pigem osutavat, et pottidest leitud lestad on hoopis predaatorlike kalduvustega tegelased - sellele viitab saledam kere, pikad jalad ja suuosa ehitus. Olevat substraadis üsna tavapärased asukad ja tarvitavat söögiks seenesääskede vastseid, hooghännalisi, võimalusel ka ripslasi ja kedriklesti. Ja elutegevuseks vajavad kõrgemat õhuniiskust, mis jälle kedriklestale ei meeldi. Taimi väidetavalt ei kahjusta.
Mis klapib? Taimed on kenad, juured ja lehed kasvavad normaalselt, kahjustusi ei ole. Nendest pottidest, kus hooghännalised puuduvad, ei leidnud ma ka lesti. Nendes pottides, kus lestad elavad, on ka niiskustase oluliselt kõrgem, kui neis, kus nad puuduvad.
Edasi - tõrjet esialgu tegema ei hakka. Ootame ja hoiame olukorral silma peal. On võimalik, et tegelikult probleemi kui sellist ei olegi ja mul on pottides lihtsalt oma väike ökosüsteem tekkinud.

Udune võte kah illustratsiooniks, mobiiliga tehtud käkkvõte.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar