pühapäev, 22. september 2013

Halvad uudised. Üks orhidee vähem. :(

Kuigi eelneva postituse modell kosus minu juures hästi, olin siiski veidi mures. Minu juurde saabudes oli taim tavalise tsellofaanümbrise sees ning uusim leht oli küll kenasti täismõõdus, kuid keskelt kokku kägardunud. Kodus painutasin ettevaatlikult lehe lahti ja puhastasin viinaga, mingit kahjustust ega parasiite ei märganud ei sellel lehel ega ka mujal taime küljes ja arvasin, et vast on lehe iseäralik kuju tingitud kitsastest oludest. Teine kahtlustäratav aspekt oli pideva mesikaste eritamine nii õievarte kui lehtede küljest. Kuigi mõned kuukingad võivad seda ka niisama teha, võiks see siiski võimaliku parasiidiprobleemi osas valvsaks teha. Ja see taim eritas seda tõesti palju. Käisin uuesti taime uuriva pilguga üle, kõik tundus justkui korras olevat.
Paar päeva tagasi avastasin, et uus leheke on tulemas. Kui sellest ca poolesentimeetrine otsake välja piilus, siis märkasin, et lehe pinnal on imelikud mügarakesed, mis meenutavad ödeemi või midagi sarnast. Eile varustasin ennast viina, marlitupsude ja hambatikuga ning otsustasin igaks juhuks ka uue lehekese põhjalikult puhastada. Ning kui ma hambatikuga veidi uut lehekest kõrvale lükkasin, nägin roseti põhjas imeväikest musta pikliku kehaga putukat. Google ja foorumi abiga tuvastasin, et tegemist oli ripslasteks nimetatud tegelastega ja midagi rõõmustavat see ei tõotanud. Vastupidi, loetu põhjal tundus, et nendest vabanemine polegi kõige lihtsam. Mügarad uuel lehekesel on kohad, kuhu ripslased munenud on. Hakkas hirmus. Taime roseti edasine inspekteerimine tuvastas veel vähemalt ühe imepisikese mustvalge tegelase ja vähemalt kaks vastset. Ainuke hea uudis on see, et tõenäoliselt pole tegu kalifornia ripslase, vaid kasvuhooneripslasega.
Halvima ärahoidmiseks otsustasin, et kõige õigem on taim likvideerida ja loota, et tegelased ei ole veel teistele taimedele levida jõudnud. Kahju on küll ja hing on lausa haige, aga täiesti tavalise marketihübriidi päästmiseks ei taha oma teiste taimedega liialt riskida. :(
Ülejäänud kodanikud tunduvad hetkel korras (sülitan kolm korda üle vasaku õla), jälgin neid muidugi kullipilgul. Kui siiski selgub, et tegelased olid jõudnud teiste taimede peale olida, tuleb üleüldine mürgitamine ette võtta. Väga halvasti!
Seekord siis sellised lood kahjuks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar