neljapäev, 3. oktoober 2013

Sõda ei ole veel läbi. Kurgikatse vol.3

Nädalake vaikust ja ripslased jälle platsis. Sedapuhku lillaträpsuliste õitega kuukingal, kes koos kadunud kannatajaga septembri alguses kingiti. Taas lendlemas kedagi ei kohanud, taim ise püsib kena ja kuigi ma iga päev üritan kõik kuukingad üle vaadata, siis oli senini totaalne vaikus. Aga mõned päevad tagasi avastasin, et lillaträpsuline hakkab uusi pungi kuivatama, nii üle ühe närutas ära. See äratas veidike kahtlust ja uurisin intensiivsemalt. Eile õnnestus siis õievarrelt lõpuks kolm ripslast tabada, istusid seal uimaste nägudega. Selget kollet või munemispaika hoolimata otsimisest ei tuvastanud, taime lehed tunduvad kõik kahjustusteta. Lillaträpsuline resideerus mul vahepeal teises toas ülejäänud taimede juures, aga seal kasvatavad mitu kodanikku hetkel pungi või õievart ilma nähtavate probleemideta. Sülitan nüüd kolm korda üle vasaku õla. Pärast kodanik Tooni likvideerimist kolisin lillaträpsulise elutoa aknale just sinna, kus enne Tooni elutses. Aknalaua desosin eelnevalt küll alkoholilahusega, aga mine tea muidugi.
Kaks leitud ripslast lömastasin niisama, ühele pritsisin veidi alkoholi krae vahele ja korjasin siis marlitupsuga ära. Selgus, et alkoholi tavitamisel on saabuv surm pea silmapilkne. Puhastasin igaks juhuks kõik lehed sama alkoholilahusega ja kuna kaotada polnud väga midagi, siis ka õievarred.
Ööseks riputasin kurgid välja. Saagiks taas mõned hooghännalised ja paar lestalist, rohkem ei kedagi. Tundub, et kurgisõpru mul palju ei ole.
Täna kontrollisin lillaträpsulise taas üle. Lehed, õievarred olid asustamata, aga ühe ripslase avastasin õiel kükitamas. Taas katse alkoholiga - silmapilkne surm. Kuna osa pungadest olid küll elujõulised, ent selgete kahjustusmärkidega ja lehtedel hetkel midagi kahtlast silma ei hakanud, siis järeldasin, et põhitegevus on toimunud õievarrel. Ja kuigi arenevatest pungadest ja saamata jäänud õitest on väga-väga kahju, lõikasin terve õievarre ratsionaalsetel kaalutlustel maha. Lehed puhastasin uuesti alkoholiga.
Sama aknalaua teises servas elavad ka Prisma imeloom ja suur valgeõieline kuuking, mõlemad usinasti õievarsi ajamas. Imeloomaga tundub kõik korras, aga valgeõielisel oli üks pungadest imelik. Igaks juhuks lõikasin ka selle õievarre ära ja mõlemad taimed said alkoholiga üle käidud.
Elame-näeme, mis edasi saab.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar