laupäev, 28. detsember 2013

Paphiopedilumid - update

Nagu lubatud, said mõlemad veenuskingad täna ümber istutatud. Substraadiks valisin sedapuhku DCMi toodangu kui vähe peenematükilise segu ja taimed said läbipaistvatesse plastikpottidesse, et saaksin substraadil ja juurtel silma peal hoida. Veidi küll kahtlesin ja kaalusin, et kas hakata taimi keset õitsemist segama ja ehk oodata istutamisega selle lõpuni, kuid taaskord pidin tõdema, et ostetud taimed tasub kohe ümber istutada. Esiteks seetõttu, et kui tean, milline on substraadi tüüp ja olukord, oskan kastmisel sellega arvestada. Teiseks näen kohe ära juurte olukorra ja vajadusel saab õigeaegselt reageerida ning abinõud tarvitusele võtta. Ning kolmandaks - poest kipub koos taimega kutsumata külalisi substraadi sees kaasa reisima. Seekord kahe poti peale kokku oli saagiks kaks sajajalgset või midagi sellesarnast, üks tigu, üks valge vaglamoodi tegelane, rohkelt eri suuruses ämblikke ja arvutul hulgal hooghändlasi.
Esmalt võtsin käsile ameerika hübriidi, kes rõõmustas mind tugevate ja elusate juurtega. Aktiivseid juureotsi küll ei paistnud, aga vähemasti olid vanad juured heas seisus. Seda hoolimata poroloonisest substraadist ja poes vetitamisest.
Leeanumiga olid väheke halvemad lood. Substraat, mis pealtnäha paistis suuretükiline ja tugev, oli poti keskel muutunud sõna otseses mõttes mullaks. Juurte ümber oli haisev porine läga ja ega need juuredki seal sees üleliia rõõmsad polnud. Hulk surnuid ja mädanevad juuri sai eemaldatud ja üritasin võimalikult palju kõdunevat substraati veega minema uhtuda. Päris puhtaks ei saanudki. Osa juuri oli siiski elus ja loodame parimat. Kaneelitasin allesjäänud korralikult sisse ja tõstsin uude substraati toibuma. Eks need juured said puhastamise käigus päris palju kannatada, aga loodan, et andestavad. Nüüd on vähemalt taim läbipaistvas potis ja kergem olukorral pilku peal hoida.
Järeldus kogu loost on järgmine: igal juhul tasub poest värskelt toodud taim potist välja tõsta ja korralikult üle vaadata. Parem kaotada õied, kui need juhtuvad parasjagu küljes olema, kui terve taim.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar