neljapäev, 9. juuni 2016

Masdevalliate update


Masdevalliad on minu juures suutnud kaks kuud vastu pidada ja on minu üllatuseks ka mõlemad elu ja tervise juures. Alguse kohta saab lugeda eelmisest postitusest. Mõlemad liigid on jahedalembelised ja siit-sealt sai ikka loetud, kuidas nad soojemate temperatuuride juures (20C ja sealt edasi) viskavad lehed küljest ja tegelevad kiire suremisega, mina aga olen soojelembene ja hakkan juba 22C juures virisema ja villaseid sokke otsima. Sellest siis ka minu skeptitsism meie kooselu ja sobivuse suhtes.

Majutasin nad vannitoa aknalauale, kuna see on kogu korteri kõige jahedam ja kõrgema õhuniiskusega ruum. Õhuniiskus on seal enamasti ca 50% lähistel, temperatuurid see-eest varieeruvad. Viimase kahe kuu sees on minimaalne temperatuur olnud ca 17-18C ja seda ka siis, kui ma terveks ööks akna lahti unustasin. Päevane maksimum kerkis hiljutiste soojemate ilmadega 32C juurde. Enamasti aga näitab termomeeter päevasel ajal 26-28C ja öösel 20-22C. Võimalik, et öine jahedam periood natuke mahendab päevaste temperatuuride mõju. Otsese päikese eest olen neid varjus hoidnud. Samuti olen mõlemat taime kastnud nagu hull ja pidanud neid kergelt soos, laskmata kastmiste vahel oluliselt kuivada. Teadupärast on piisav hulk vett see, mis taimi kuumastressi eest kaitseb. Kuna coccinea alba potis hakkas sammal juba väga koledaks kiskuma, asendasin selle Substrali substraadiga.

Tulemuseks on see, et mõlemad taimed on kasvatanud paar uut lehte ja järgmised on tulemas. Kaotusi on lehtede osas täpselt üks - tovarensise üks leht muutus pruunitäpiliseks ja kukkus veidi aja pärast küljest. Võimalik, et tegu oli lihtsalt oma aja ära elanud lehega, aga võimalik ka, et värskelt pritsitud taim sai ühel korral veidi päikest ja kahjustus tekkis selle tõttu. Igal juhul ühtegi rohelist lehte pole kumbki senini küljest visanud. Mõlemad kasvatavad ka uusi juurekesi. Mäletatavasti oli tovarensis täiesti juuretu ja seetõttu sai ta tugikepi abil potti fikseeritud. Sellest hoolimata kippus ta veidi substraadis loksuma, kui potti liigutasin. Nüüd on uued juurehakatised taime kenasti paigale fikseerinud, aga tuge veel igaks juhuks ära ei võta.

Järeldus on hetkel selline, et masdevalliaid on siiski võimalik ka soojemas kasvukohas vähemalt lühiajaliselt (paar kuud kindlasti!) edukalt elus pidada. Kuidas nendega edaspidi olema hakkab, seda näitab tulevik. Reaalsus on see, et lähiajal ootab tervet kollektsiooni ees kolimine ja uues kohas valitsevate tingimuste osas puudub mul hetkel igasugune ettekujutus nii õhuniiskuse, temperatuuride kui taimedeni jõudva valguse osas. Ainuke selgelt teada olev fakt on see, et kuukingad pääsevad lõpuks lõunapoolse akna lämmatavast kuumusest, kuna uues kodus on sinna ilmakaarde avatud üksainuke väike aken ja selle plaanin jätta valguslembelisematele liikidele. See-eest on mitu valikut ida- ja läänesuunal ning kaks toredat põhjapoolset akent veenusekingadele ja teistele hämaralembidele.

Masdevalliatest paar pilti ikka ka.


Masdevallia coccinea alba uued lehed ja substraadist paistev juurejupike.



Masdevallia tovarensise uus arenev lehehakatis ja juureke.





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar