pühapäev, 21. veebruar 2016

Kevad läheneb

Päevad on juba oluliselt pikemaks veninud ja eile hakkasin vaikselt taimi ümber istutama. Tegelikult oli esialgu plaanis torkida ainult kahte miniatuuri - Pteroceras semiteretifolium ja Podangis dactyloceras. Esimest seetõttu, et tal olid kaks nähtavat juurt koledaks muutunud ja kartsin, et potis võib midagi enamat toimuda ning teist seetõttu, et ma ajasin ta poti paar päeva tagasi lihtsalt ümber.
Selgus, et juurte osas polnud tegelikutl kumbalgi olulist häda. Pterocerasel oli paar vanemat juurt küll hävinud, aga poti keskel olid uued ja tugevad juba asemel. Podangisel on olukord sama nagu tulles - aktiivseid otsi pole, aga kõik olemasolevad juured jätkuvalt elus. Kodanikud läksid tagasi vanadesse pottidesse, substraadiks DCM ja natuke laavakivi sisse.
Kuna hoog oli juba sees, siis võtsin lisaks mõned kuukingad käsile. Phalaenopsis bellina tõstsin veidi laiemasse potti ja Phalaenopsis K S Evergreen sai samuti veidi suurema poti. Mõlemale substraadiks DCM ja laavakivi. Juured olid mõlemad kenad.
Viimasena võtsin käsile kuukingahübriidi Flower Pearl. Teadsin ette, et juureprobleem on potis ootamas. Uued juured eelistasid kasvada pigem potist välja ja vanade juurtega polnud lugu kiita. Nagu eeldasin, siis olid potis olevad vanad juured enamjaolt hävinud. Eemaldasin kaks alumist vanemat lehte ja sain seejärel hulga õhku kasvanud juuri kenasti potti suunata. Lõpptulemus jäi päris hea ja loodetavasti kasvavad nüüd uued juured edaspidi kenasti potti. Substraadiks Kekkilä ja laavakivi.
Järk-järgult plaanin kõik eelmisel aastal istutatud kuukingad uude substraati panna. Segasin katsetamiseks eelmisel korral männikoore sisse purustatud savigraanuleid, lootuses et need hoiavad potis rohkem niiskust, aga jätavad substraadi samal ajal suhteliselt õhuliseks. Algul tundus taimedele meeldivat, kuid pikema aja vältel paistab olevat tegemist pigem ebaõnnestunud variandiga, mistõttu kavatsen kõik sellises segus olevad taimed kevade jooksul ümber istutada. Algus on nüüdseks tehtud!

1 kommentaar: