kolmapäev, 18. veebruar 2015

Orhideealane kirjandus minu raamaturiiulis

Kuigi internet on suur ja lai ja sisaldab infot rohkem kui keegi jõuab vastu võtta, meeldib mulle siiski vahetevahel raamatuid lapata, lehtedel näpuga järge ajada ja ilusaid klantspilte vahtida. Niisiis võtsin enne jõule rahakoti välja, tegin endale sünnipäeva- ja jõulukingi kokku ning tellisin endale hunniku raamatuid orhideedest. Eelnevalt olin veel soetanud ka kaks emakeelset raamatukest.

Esimesena jõudis minu koju Kodu & Aia vihikuformaadis "Orhideede kasvatamine kodus". Välja antud 2012. Kuigi tegemist on tõesti pigem vihikukese (36 lk) kui raamatuga, on väikeses pakendis tegelikult palju kasulikku informatsiooni. Selline võiks igal orhideeomanikul riiulis või sahtlis olla. Eriti sobilik on see algajatele - kõik oluline on kenasti kompaktselt kirjas ja hind on samuti taskukohane. Kui iga värske orhideeomanik selle vihikukese korralikult läbi loeks ja näpunäited kõrva taha paneks, oleks neid valede hooldusvõtetega vikerkaaremaale saadetud taimi oluliselt vähem.


Teisena soetasin raamatukauplusest samuti eestikeelse trükise "Orhideed. Taimeriigi juveelid." Autoriks Virve Roost, lehekülgi 134 ja ilmumisaasta 2011. Hea maakeelne raamat algajatele ja ka edasijõudnud orhideeomanik leiab siit üht-teist põnevat ja kasulikku. Lisaks üldisele infole ja hooldusjuhistele leiab sellest ka enam kasvatatavate orhideeperekondade tutvustused. Tasub igal juhul soetada, hind pole ka väga soolane.


Järgmisena tellisin endale Rittershauserite 2012. aastal ilmunud inglisekeelse ühisteose "Orchid Grower's Manual: An Expert Guide to Orchids and Their Cultivation." Tegemist on üsna suures formaadis pehmekaanelise trükisega, milles on 256 lehekülge. Raamat sobib nii algajale kui juba veidi kogenumale orhideehuvilisele, sellest leiab põhjalikku informatsiooni hooldamise, pidamise ja paljundamise kohta, lisaks kultuuris levinumate perekondade kirjeldused. Päris mahukas osa on pühendatud orhideede kasvatamisele õues ja kasvuhoones, mis mulle kahjuks väga huvi ei paku, aga kellelegi jälle ilmselt sobib. Väga tõsisele orhideekasvatajatel jääb sellest raamatust ilmselt väheks. Hind on piisavalt soodne, et algajam huviline selle endale soetada jaksaks.


Silmaringi avardamiseks valisin endale ühe mahuka entsüklopeedia. Isobyl la Croix on oma raamatusse "The New Encyclopedia of Orchids" koondanud 1500 erineva kultiveeritava liigi kirjeldused. Üldist juttu on oodatult napilt, see-eest aga on pilte ja liike rohkem, kui hing oskab tahta. Seda raamatut sirvides saab vaikselt unistada ja valida, milliseid vahvaid taimi järgmiseks soetada tahaks. Ilmumisaasta on 2008 ja lehekülgi 524. Pühendunud orhideehuvilisele suurepärane abiline tulevikuplaanide tegemiseks!


Kuna minu põhihuviks on monopodiaalsed orhideed ja eriti kuukingad, siis tahtsin mõnda raamatut spetsiaalselt nendest. Lõpuks tellisin endale koguni kaks kuukingateemalist teost, kuna ei suutnud nende vahel valida. Kuigi mõlemad raamatud on samast liigist, on nende lähenemine teemale, ülesehitus ja sisu vägagi erinevad. See on ka põhjus, miks ma üht teisele kuidagi eelistada ei saanud.

Kõigepealt teen juttu sellisest trükisest nagu "Moth Orchids: The Complete Guide to Phalaenopsis." Autoriks Steven A. Frowine, ilmumisaasta 2008 ja lehekülgi 204. Mõnus raamat igale kuukingahuvilisele. Juttu on nii kuukingadest üldiselt, nende hooldamisest ja lühidalt on käsitletud ka tuntumaid looduslikke liike. Eraldi on juttu eri värvi hübriidide ajaloost ja tulevikuplaanidest, tuntumad ja huvitavamad hübriidid on ära toodud nii nimede kui piltidega. Lisaks on raamatu lõpus igati asjalikud tabelid, kus on kirjas taimed vastavalt lõhnale, kasvatajale või registreerimise aastale. Informatiivseid tabeleid leiab ka raamatu seest. Põhimõtteliselt on selles raamatus kirjas kõik, mida ühe kuukinga pidaja peaks ja võiks teada. Kindlasti üks minu lemmikutest!


Teine ainult kuukingadele pühendatud raamat on veidi teisest liigast. Autoriks on Eric A. Christenson ja raamat kannab pealkirja "Phalaenopsis: A Monograph". Tegemist on väikeses köites pehmekaanelise raamatuga, milles on 396 lehekülge. Tegu ei ole pildiraamatuga, vaid veidi tõsisema kirjandusega. Põhiliselt keskendub autor looduslike kuukingaliste põhjalikule kirjeldamisele, veidi on käsitletud ka nende liikide pidamist, hooldamist ja looduslikke elupaiku. See on raamat, mille ainult marketihübriide omav kuukingahuviline võib rahuliku südamega ostmata jätta. Väikese teaduspisikuga nakatunud ja looduslikest liikidest huvitatud kuukingasõbrale või botaanikule on see aga suurepärane lugemisvara. Hind on küll veidi krõbedavõitu.


Järgmine raamat kuulub samuti lemmikute hulka ja toidab oma piltidega minu ahnet hinge. Autoriks jälle Steve A. Frowine, kes võtab oma teoses "Miniature Orchids" kenasti kokku väikesekasvuliste orhideede pidamise. Kuigi raamat ise on kahjuks läbi müüdud, olen tänu Krisostomusele ühe kasutatud, kuid väga heas konditsioonis variandi õnnelik omanik. Ilmumisaasta 2007, lehekülgi 264 ja umbes 300 väikesekasvulise liigi kirjeldused. Lisaks üldine info, mida miniatuuride pidajal võib vaja minna. Võib vabalt kasutada "tellimiskataloogina", väikeseid mahub ju rohkem! Kuna raamat on spetsiifilisem ja mitte väga odav, siis võibolla päris algajad seda ei ostaks. Väikesekasvuliste orhideede austajale on siiski vääriline lugemisvara.


Veel üks maakeelde tõlgitud orhideeraamat on J. Pinske "Orhideed kõigile". Ilmunud aastal 2007, lehekülgi 144. Kahjuks on kogu tiraaz läbi müüdud, kuid raamatukogu abiga olen saanud seda ikka korduvalt sirvida ja lõpuks ostsin endale koju kasutatud eksemplari. Hea raamat nii algajale kui edasijõudnule, ehk veidi informatiivsem kui Virve Roosti raamat.


Ahjaa, ühe raamatu lisan juurde, suutsin selle kuidagi ära unustada. Evi Siibaku "Orhideeraamat algajale" on samuti üks tore trükis alustavale huvilisele. Välja antud 2007, lehekülgi 96 ja praeguseks küll kahjuks läbi müüdud, kuid kasutatud eksemplare peaks siiski liikuma. Ja raamatukogu on alati abiks!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar