laupäev, 7. oktoober 2017

Meenutustega maikuust

Vaikus on taas pikale veninud. Töö ja muu elu kõrvalt vabaks jäänud aeg kulus sel suvel põhiliselt aiale ning orhideed on taas orvukeste osas.
Lahkunud õnneks ei ole, küll on kesise kastmise tõttu kodanike välimus kohati vähe viletsam, aga pole viga, püüame parandada. Kõigest hoolimata on mõned õied siiski ette näidata.

Üllatuslikult leidsin õievarre 2015. a Ecuagenerast üsna kehvas seisus tulnud Ascocentrum miniatumilt. Ühtlasi selgus ka, et tõenäoliselt on taas eksitud liigi määramisega ja kodaniku õige nimetus võiks olla hoopis Ascocentrum garayi. Need kaks liiki on omavhel üsna sarnased ja seetõttu ka valesti määratlemist esineb küllalt sageli. Erinevused on üsna väikesed ja tulenevad lehtede ning õite kujust ja pisut ka värvusest.
Õnneks meeldib mulle Asc. garayi tegelikult pisut rohkem ja Asc. miniatumi sai tellitud tookord pigem seetõttu, et esimene polnud lihtsalt saadaval.
Taim ise on tavaliste vandahübriidide kõrva tõeline kääbik - taime enda kõrgus on napilt 10cm ja õite läbimõõt kuskil 1cm kandis.


Neofinetia falcata (või kehtiva nomenklatuuri järgi tegelikult Vanda falcata) lumivalgetele ja elegantsetele õitele on raske võrdväärset leida. Aroom on jätkuvalt võrratu! Potis oli tegelikult kaks eraldi taime. Mäletatavasti olid need saabudes üsna äbarikud ja seetõttu panin nad koos ühte potti. Pärast õitsemist hakkas kumbki taim uut võrset kasvatama ja otsustasin kodanikud eraldi pottidesse tõsta.



Väike looduse vingerpuss ka lõpetuseks. Kingidium deliciosum var. orange x self suutis endale siiami kaksikutest õied tekitada.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar