kolmapäev, 16. september 2015

Ecuagenera 2015

Ecuagenerast tellitud kaks taime jõudsid lõpuks minuni. Pikk tee oli oma jälje jätnud ja esimene pilt polnud just rõõmustav. Aga mis seal ikka, ookeani tagant tulevate taimede puhul peab kadudeks valmis olema, kuna transpordil ei valitse just sanatooriumitingimused. Eks tegelikult kehtib sama ka lähemalt tulevate tellimuste puhul - transpordi käigus võib igasuguseid asju ette tulla.
Ootasin kahte taime. Esiteks Ascocentrum miniatum, mida müüvad sageli ka lähemal asuvad kasvandused, aga mille hind oli seekord liiga soodne, et jätta riskimata. Teiseks pisike Cattleya luteola, mida ma pole Euroopa kasvandustes eriti kohanud.
Saabusid nad kenasti koduselt paberisse pakituna.


Harutasin mõlemad ettevaatlikult lahti. Ascocentrumi juured olid krõbekuivad ja osa kukkus juba lihtsalt küljest.



Cattleya luteola oli lisaks mässitud veel ajaleheribadesse, aga kahjuks oli temagi põhjalikult läbi kuivanud.



 Mõlema taime lehtedel oli kahjustusi. Esialgu ühtegi lehte eemaldama ei hakanud, jäävad jälgimisele ja kui tarvis, siis opereerime. Cattleya kaks lehte on üsna värvikirevad.

Kahjustunud lehed altpoolt

Samad lehed pealt vaadatuna
Esmaabina läksid mõlemad õhtuks juuripidi vette. Jätsin nad sinna päris mitmeks tunniks, kui vähegi toimivaid juuri leidub, siis saavad taimed suurema janu kustutada.


Täna hommikul leidsin aega nendega edasi tegeleda. Ööseks tõstsin nad veest välja nõrguma, hommikuks oli juured veel niisked. Ega midagi rõõmustavat ei olnud. Mõlemal näib olevat läbikuivamine põhjaliku töö teinud juurte osas. Ascocentrumil on paar jupikest, mis vett imada suutsid ja roheliseks läksid. Katleia puhul arvasin juba, et elusaid juuri ei olegi, aga siis leidsin, et taime lähedal on paar juurt veel pooleldi elus. Loodame siis nende peale.

Cattleya luteola puhul ei eemaldanud kõiki surnud juuri, vaid jätsin natuke selleks, et taime substraadis fikseerida. Samuti jäid alles need vaevu elusad jupikesed. Läks 8cm topsi ja männikoorde, kus hakkame uusi juurekesi välja meelitama. Loodetavasti õnnestub. Seniks saab vett põhiliselt lehtede niisutamise kaudu.



Asocentrumiga tegin lihtsamalt ja jätsingi ta esialgu paljasjuurselt vaasi. Samamoodi jätkan ka tema puhul lehtede niisutamisega ja aeg-ajalt kastan ka juured vette. Ühtegi juurt eemaldama ei hakanud ja lasen surnud juurtel ise aja jooksul eralduda. Kuna taim substaadis ei ole, saan juurtel silma peal hoida ja pole ka ohtu, et puhtas õhus midagi mädanema peaks minema. Vaatame, kas õnnestub ka temal uued juured kätte saada.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar